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Matter 4 - Sustainable Communities and the environment Issue 1 

 
Is Policy 2 justified, effective and consistent with national policy? 

 

Q.1. Is Policy 2 clearly written and unambiguous, so that it is evident how a 

decision maker should react to development proposals? 

For developers to deliver sites there needs to be certainty around planning requirements. 

The inclusion of the wording “If the potential to set more demanding standards locally is 

established by the Government the highest standard will be applied in Greater Norwich” 

does not provide applicants or decision makers with clarity about how such standards are 

‘established’ and when they should become material planning considerations. Moreover, it 

is not clear whether this statement relates to criterion 9 or all the criteria of Policy 2. If 

such standards do become mandatory requirements, then developers will be required to 

comply with them.   

The principal concern with introducing a yet unknown standard, or standards, relates to 

viability. The only way that the councils could seek to apply a higher standard and be sure 

that it would not impact negatively on the viability of allocated sites would be through a 

review of the Local Plan. Though, there is no need for the policy to reference, or be 

amended to reference, mandatory standards as it would result in a duplication of national 

policy. The inclusion of the aforementioned sentence means that Policy 2 is ambiguous. 

This ambiguity could delay the determination of planning applications and the delivery of 

new homes.  

Recommendation: Policy 2 should be amended to remove the following sentence:  

If the potential to set more demanding standards locally is established by the Government 

the highest standard will be applied in Greater Norwich.  

Policy 2 also references a requirement for electric vehicle charging points, with the 

supporting text confirming that further details of measures for electric charging and 

modern construction techniques will be set out in an SPD. Given the Government’s 

proposals to mandate electric vehicle charging infrastructure in new homes, new non-
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residential buildings and, in some cases, when buildings are renovated1, any specific 

requirement under Policy 2 and a subsequent SPD is likely to be superseded by national 

policy before it is adopted. Given that the reference to an SPD setting out more detailed 

measures adds further ambiguity to the application of Policy 2 the reference to further 

measures for modern construction techniques and electric vehicle charging should be 

deleted.   

Recommendation: The wording of Table 8 of the supporting text of Policy 2 

should be amended to remove the following sentence: 

The policy also provides the basis for more detailed supplementary planning documents 

for measures to support new technologies in times of rapid change, including modern 

construction techniques and the use of electric and possibly hydrogen vehicles. 

Q.7. Is it justified to require housing development to meet the higher optional 

standard for water efficiency, and non-residential development to meet the 

BREEAM “Very Good” water efficiency standard, or any equivalent successor? 

No. Without the evidence setting out why it is necessary to meet a higher standard for 

water efficiency for housing development, and the cost implications, this will result in a 

further burden to developers. As this higher standard has not been included in the Councils’ 

viability assessment the requirement is not justified.  

Q.8. Is it justified for Policy 2 to refer to a future optional water efficiency 

standard when any such standard, and the conditions for its adoption, are 

currently unknown? 

 No. This is not justified and has not been tested in the councils’ viability work. If any such 

standard is ‘optional’ then it should not become a planning requirement without a clear 

understanding of the impact that it will have on the viability of developments.  

Q.9. Is it justified for Policy 2 to require new development to provide a 19% 

 
1 Consultation Response: EV Charge points in Residential and Non-residential Buildings – 

November 2021  
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reduction against Part L of the 2013 Building Regulations? The policy states that 

it will apply to “all new development” – is this justified? 

The councils have a duty to ensure that the standards it sets are deliverable and will not 

make development proposals unviable and compromise delivery. In this case there is no 

evidence to demonstrate how developments that the councils’ own viability work 

previously showed to be unviable with a 20% reduction would subsequently be viable with 

a 19% reduction.  

Q.15. Have all of the proposed requirements in Policy 2 been subject to viability 

testing? 

No. In addition to the lack of evidence to support the 19% reduction against Part L of the 

2013 Building Regulations, the viability work has taken no account of the costs of providing 

a percentage of EV charging points. Whilst Policy 2 is silent on what percentage this would 

have been any local aspirations will soon be superseded by national regulations requiring 

EV charging for all new homes2. As the viability work has not included the costs of any 

percentage of EV charging points the mandatory requirements for all new homes must 

now be assessed through an updated viability appraisal.   

No account is taken of the profit derived from the sale of self and custom build plots against 

the profit derived from the sale of market dwellings in any of the viability work that has 

been carried out. Whilst the 2017 Viability Study assumes that build costs for self-build 

will be the same as residential there is no assessment of whether the profit margin for a 

developer selling a self-build plot is the same as for the sale for a fully built dwelling of a 

comparable size.  

Recommendation: A further viability assessment needs to be carried out to 

confirm that all the requirements of Policy 2 are deliverable.   

 

 
2 Consultation Response: EV Charge points in Residential and Non-residential Buildings – 

November 2021 


